Nog niet helemaal bijgekomen van de jetlag, verlang ik alweer terug naar mijn afgelopen vakantie. Wat hebben we het fijn gehad in de zon, en wat was het heftig om in ons koude kikkerlandje terug te komen! Desalniettemin houden de mooie herinneringen me ‘warm’, en denk ik met veel plezier aan de 10 bijzondere dagen terug.
Nou hebben mijn medereizigster en ik, uiteraard ook op culinair gebied, van alles geprobeerd. En onze vele ontdekkingen en leuke plekjes, deel ik dan ook graag met jullie! Waar moet je heen voor de lekkerste lunches? En wat kun je verwachten op de menukaarten, van de lokale restaurantjes?! Ik neem je graag mee op ontdekking, veel leesplezier vast!

Dinsdag 23 januari, stapten mijn ‘soort van 2e moeder’ en ik, het vliegtuig richting de Caraïben in. Diezelfde avond laat nog, zat ik na een lange vlucht te genieten van een goede Margarita. Ontzettend moe maar blij gearriveerd te zijn, was deze variant een van de betere, te vinden bij El Mundo. Onze Airbnb lag hier niet ver vandaan, in het hartje van het centrum van Kralendijk. In het midden van de hoofdstad van het eiland bevinden zich allerlei leuke eettentjes. El Mundo was daar één van, waar we later in de week ook nog (goed!) gegeten hebben. Je kunt hier terecht voor zowel ontbijt, lunch alsook diner en zit aan een gezellig pleintje. De menu kaart is staat vol met allerlei opties qua gerechten en de drankjes kaart biedt al evenveel aan. Zoals wij onze eerste avond dus ook deden, is hier s’avonds borrelen ook zeker aan te raden. De bediening is er vriendelijk, en de prijzen naar verhouding!

Wat ons al snel opviel naarmate de vakantie vorderde, waren de vele vermeldingen van de ‘Catch of the day!’ Vrijwel overal kon je vers gevangen vis bestellen, bestaande uit ofwel Barracuda, Wahoo en indien beschikbaar, Tonijn. Je zag dat de menukaarten bij lokale restaurantjes niet veel van elkaar verschilde. Wij hebben deze vakantie dan ook veel vis gegeten, maar telkens weer op een andere manier bereid.

Over het algemeen wordt er vrij weinig vegetarisch gegeten op het eiland. Slechts een aantal plekjes waar wij toevallig terecht kwamen, serveerde hier het een en ander voor. Wijzelf vonden dit een fijne afwisseling, maar het aanbod bestaat nu eenmaal vooral uit vlees & vis. De ‘markt’ is er dan ook gewoon (nog) niet naar, maar kijk vooral even mee waar je wél goede vleesloze maaltijden kunt bestellen!

Één plekje in het bijzonder, wil ik allereerst even uitlichten. Wat verscholen in de buurt van de bekende winkelstraat, moet je namelijk maar nét de zijstraat inkijken, wil je Boudoir zien.
Dit leuke tentje waar je buiten onder het overdekte terras zit, serveert talloze gerechten vanaf ontbijt t/m avondeten. ‘Dutch pancakes’, vele belegde broodjes, soepjes en ga zo nog maar even door.. Wij noemden de plek echter al snel ‘de avocado bar’, aangezien de ontzettend veel met deze vrucht doen. Van (door ons ook bestelde) gefrituurde avocado in tempura beslag, met geitenkaas gevulde portobello tot Poké Bowls mét tofu als optie! De Nederlands sprekende eigenaresse is ontzettend flexibel en liet al meerdere keren blijken dat er van alles samen te stellen valt.

Voor Parelcouscous & Ricotta-spinazietaartjes moet je bij het wat hoogwaardigere restaurant La Cantina Cerveceria zijn. Het valt aan te raden optijd te reserveren, maar mits je hier eenmaal zit, dineer je in een bijzondere binnentuin. Van Afrikaans-ogend aardewerk en sfeervolle lampen tot knusse zitplekken direct na de entree. Je stapt hier even een andere plek in de wereld binnen en de menukaart biedt wederom vele keuzes aan. Alleen de aperitiefjes van het huis bevatte al vele spannende ingrediënten, en zelfs glutenvrije maaltijden kun je hier krijgen. De geïntegreerde Brewery zorgt voor een rijkelijk aanbod van speciaalbiertjes. Met een aparte ingang en wat minder zitplekken, kun je hier trouwens ook allerlei tapas-achtige kleinere gerechtjes verorberen.

Op een van onze laatste dagen kwamen we per toeval terecht, bij Peanuts Fresh Market Café. Een dag later hebben we hier zowel ons ontbijt, alsook onze lunch gescoord en ikzelf zou deze spot zeker aanraden! Dit nog niet lang geleden geopende tentje, is de eerste op het gebied van Organic Food products! Healthy is de algemene deler op de uitgebreide menukaart, maar dan wél met heerlijke opties, veelal zelf samen te stellen. Vegan Energy bites & heuze Strawberry Cheesecake Protein smoothies tref je hier aan. Wijzelf bestelden verse fruit shakes, belegde broodjes met onder andere ook hier te krijgen tofu, én een lokale lekkernij; ‘Arepas’. Dit soort van pita broodje met vulling naar keuze, waren we al diverse keren op het eiland tegengekomen. Bij Peanuts kun je echter ook nog eens uit vele opties kiezen wat het deegbroodje zélf betreft(!) en zo aten wij degene met spinazie en een andere met pompoen.

De meeste van bovengenoemde plekjes, vind je toch wel in de bekende straat ‘Kaya Grandi’. Je kunt diverse frisse cocktails & lokale snacks bijna overal krijgen. Zoals eerder genoemd staan de Nederlandse Antillen eerder bekend om vlees & vis maar ook voor vegetariërs is er dus steeds meer mogelijk! Mezze is trouwens ook een restaurant, waar wij ten slotte helaas niét meer terecht konden qua reservering. Hier eet je net weer anders dan de lokale menukaart, en ikzelf zou deze plek graag nog eens bezoeken.

Kortom, het was een fijne, verrassende reis! Bonaire is prima vertoeven en ik verwacht er zeker nog eens naartoe terug te gaan. Inmiddels weet ik bovenstaande plekjes dus te vinden, maar hopelijk heb je er als lezer wat aan mits je het eiland zelf zal bezoeken.
Dit is in ieder geval sterk aan te raden, de impressie qua food heb je bij deze al ‘In the pocket’ dus!

Veel zonnige groetjes,

Anne van Kleef

P.S. Weet je dat ik een persoonlijk record gevestigd heb, wat het eten van de heerlijkste, Italiaanse ijsjes betreft? Ga hiervoor vooral langs bij Gio’s!! Met smaken als Cheesecake, Tompouce & White Kitkat Chunky –konden wij dit natuurlijk niet weerstaan!

P.P.S. Als koffieliefhebber kun je zowel daar, alsook bij Peanuts goed terecht. Maar dichtbij de bekende pier, vind je ook Luciano. Deze zaak serveert Italiaans ijs, maar daarnaast ook Illy’s welbekende koffie. Een wat meer ‘Westers’ aanbod qua belegde broodjes, kun je hier ten slotte trouwens ook goed scoren!

Pin It on Pinterest

Share This