Iedereen kent denk ik wel het begrip cheatday of cheatmeal, dit is eigelijk een dag of een maaltijd dat je zondigt van je dieet. Is een cheatday nou eigelijk slim of niet?

Nou, de meningen zijn hier erg over verdeeld. Een cheatday zegt veel over je ‘normale’ eetgewoontes en hoe verslaafd je wel niet bent. Zelf ben ik wel een voorstander voor af en toe even lekker te zondigen.. Ik moet er niet aan denken dat ik nooit meer patatjes, koekjes of alcohol zou mogen, ookal zijn er in het dieet dat ik volg (koolhydraatarm) voldoende alternatieven om zelf te maken is het toch even lekker om iets te halen bij de lokale snackbar of een wijntje te nemen op een verjaardag.

Maar wat doet zo’n cheatday nou eigelijk met je? Het ligt er ook een beetje aan wat jij als cheatday definieert, er is een verschil tussen de hele dag alles eten wat los en vast zit (jaaaa, tot misselijk aan toe) of een keer een paar frietjes. Een cheatday kan je terugbrengen naar je doel of juist verder van je doel af want kan jij de volgende dag je dieet weer oppakken? Stel, je eet 6 dagen gezond en je houdt je strak aan je dieet, op dag 7 heb je een cheatday of zondig je even. Wanneer je dit slim inplant en je op de 7e dag keihard traint in de sportschool, buiten of in het zwembad, hoef je je nergens zorgen over te maken. Het aantal calorieën of koolhydraten weegt niet op tegen de rest van de week en je lichaam zal je dankbaar zijn. Wat met het koolhydraatarm dieet wel kan gebeuren is dat je uit ketose raakt, je lichaam bereikt de staat van ketose wanneer het geen koolhydraten meer heeft om te verbranden en vet gaat gebruiken als primaire energiebron. Dan moet je dus weer opnieuw ‘opstarten’ om weer in ketose te raken, dit kan best vermoeiend zijn!

Mocht je een cheatday willen inlassen gedurende het koolhydraatarm dieet, dan wil ik je aanraden om dit niet wekelijks te doen ivm in/uit ketose raken!

Wat vinden jullie? Cheatday: ja of nee? Laat het achter bij het reactie vakje!??

Pin It on Pinterest

Share This