Welke producten mogen er echt niet ontbreken bij een gezonde en actieve levensstijl?

Mijn favoriete producten zijn:

– havermout
– speltbrood
– kipfilet
– kalkoenfilet
– smeerkaas
– gerookte zalm
– amandelboter
– komijnekaas
– komkommer
– tomaten
– sla
– yoghurt griekse stijl
– quinoa
– couscous
– zoete aardappel
– speltpasta
– boekweitmeel
– speltmeel
– bananen
– appels
– kiwi’s
– pure chocolade

Het klinkt veel, ik zal vast nog iets missen, maar deze producten mogen echt niet in mijn keuken ontbreken!
Het is allemaal heerlijk en je kunt makkelijk variëren met deze producten. Echt ideaal en het is gezond + je krijgt er energie van!

Dit zijn ook producten voorzien van langzame koolhydraten waar je veel meer aan hebt dan de snelle koolhydraten.

Langzame koolhydraten:
Langzame koolhydraten ook wel meervoudig of complex genoemd, vertragen de opname van glucose en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Een constante bloedsuikerspiegel geeft een lekker fit gevoel! Voedingsmiddelen met langzame koolhydraten zijn havermout, de meeste groente, fruit, peulvruchten en alles van volkorenmeel. Deze voeding bevat vaak ook veel voedingsvezels en dat is nog eens extra gezond. Vezels verminderen de bloedsuikerpieken en geven snel en lang een verzadigd gevoel. Gevolg: minder snacken tussendoor!

Snelle koolhydraten:
Het tegenovergestelde van de langzame koolhydraten zijn inderdaad de snelle koolhydraten. Misschien ken jij ze als simpele of enkelvoudige koolhydraten. Deze verhogen je bloedsuikergehalte in een flink tempo. Je lichaam reageert daarop door snel insuline aan te maken, waardoor de bloedsuikerspiegel weer daalt. Ofwel, er ontstaat een jojo-effect. Voedingsmiddelen met snelle koolhydraten zijn bijvoorbeeld suiker, aardappelen, maïs, en alles van witmeel.

Onder witmeel verstaan we: wit brood, koekjes, pasta’s, pizza’s, soepen en sauzen. Deze producten zijn ontdaan van vitamines, mineralen, vezels en andere belangrijke nutriënten.

Omdat witmeel 100% zetmeel is, dus gewoon 100% suiker, moet het wel door het lichaam verwerkt worden en gebruikt het je vitamine en mineralenreserve uit onder meer je botten. Dit geldt voor alle suikers en High Fructose Corn Sirop, HFCS, dit bevat daarnaast ook nog eens veel fructose waardoor je lever het erg zwaar kan krijgen. Witmeel wordt ook nog eens gebleekt met chlorine en gebromeerd met bromaat, wat in verband wordt gebracht met schade aan de schildklier. Probeer witmeel en het liefst ook witbrood zoveel mogelijk te vermijden. De meeste mensen eten te veel van dit soort koolhydraten. Als je toch brood wilt eten, eet dan volkorenbrood of speltbrood. Dit biedt je veel meer voordelen omdat dit langzame koolhydraten zijn waar je veel meer aan hebt. De voedingsstoffen blijven tijdens het maalproces behouden.

Spelt:
Spelt bestaat uit een grote mengeling van vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten, net zoals dat dit graansoort een hoog gehalte aan eiwitten en veel voedingsvezels bevat. Doordat spelt erg rijk is aan aminozuren, die in het lichaam de productie van vrolijk makende hormonen opwekken, weten we dat spelt gelukkig maakt. Het speltplantje is veel sterker dan andere granen. Bij de teelt van spelt zijn veel minder pesticiden en kunstmest nodig, zoals dat bij granen wel het geval is. Daarbij is de speltkorrel erg hard en beschermt het speltmeel beter tegen vervuiling. Veel mensen verdragen speltbrood beter dan andere soorten brood. Het is goed, lekker om te eten en is licht verteerbaar.

Volkoren:
Volkorenbrood en bruinbrood zijn voedzame graanproducten en zijn een belangrijk onderdeel van de Schijf van Vijf. Ze zijn een bron van koolhydraten en jodium. Volkorenbrood wordt gemaakt van de hele graankorrel en vermindert het risico op bepaalde ziekten.
Ze bevatten veel voedingsvezels, vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het lichaam.
Brood levert in verhouding veel belangrijke voedingsstoffen en weinig calorieën. Er zitten koolhydraten, eiwitten, B- vitamines, jodium en mineralen zoals ijzer in.

Je kunt brood afwisselen met bijvoorbeeld knäckebröd, havermout, muesli en andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout.

Ik hoop dat je een beter beeld hebt gekregen over het verschil tussen de langzame en snelle koolhydraten en welke producten je best mag noteren voor op je boodschappenlijstje!

Dit zijn in ieder geval mijn favoriete producten die niet mogen ontbreken in mijn keuken.
Zie mijn foto’s hieronder voor wat inspiratie.

image1 image2 image3 image4

Bedankt en tot volgende week!

Liefs, Shanice.

Voor nog meer inspiratie met deze producten, volg mij dan op Instagram klik HIER voor mijn pagina!

Pin It on Pinterest

Share This