Wist je dat je keuken een bron van bacteriën kan bevatten?
Je keuken schoonhouden is zeer belangrijk.
Hygiëne is wel een van de meest belangrijke regels in iedere keuken.
Als je maaltijden gaat bereiden in een vieze keuken, heb je een veel grotere kans op ziektes door bacteriën in je voedsel. Weet je op welke plekken zich de meeste bacteriën verzamelen? Volgens onderzoek van de Universiteit van Drexel zijn dit de broednestjes voor de ziekteverwekkers.

1. De koelkast:
foto-1-keuken-1De grootste fout waar de onderzoekers tegenaan liepen, is dat mensen hun rauwe vlees niet goed in de koelkast bewaarden. Rauw vlees moet namelijk altijd op de onderste plank van de koelkast liggen, omdat de sappen van het rauwe vlees anders op andere voedingsmiddelen kunnen druppelen. De bacteriën in deze vloeistoffen kunnen ervoor zorgen dat je heel ziek wordt als je het product niet goed bakt of gewoon rauw eet. Reinig daarnaast ook regelmatig je koelkast.

2. Besteklades:
Er zijn altijd wel kruimeltjes of viezigheid te vinden in een besteklade. Advies is om deze elke week goed schoon te houden. Alles voor een goede hygiëne!

3. Handgrepen lades, koelkast en diepvries:
Handgrepen in je keuken, en dan vooral die van de koelkast en de diepvries. De handgrepen van de koelkast zijn vaak ‘ergonomisch’ gemaakt, waardoor er een diepe uitholling in de deur zit. Heel mooi, maar lastig schoon te maken. En dat terwijl je constant, met smerige handen, de deur opentrekt en weer dichtdoet. Houd het goed schoon, vooral diep in de uitholling van de handvaten!

4. Je vaatdoeken, handdoeken en sponsen:
In de vochtige sponsen en doeken verspreiden bacteriën zich in een mum van tijd. Ze vinden die kleffe en vochtige omstandigheden heerlijk. Pak daarom elke dag een schone vaatdoek, handdoek en spons!

5. In en rondom gootsteen:
Dit is de grootste plek voor bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken (zoals de E. Coli bacterie). Als het nat is, heb je meer kans dat het er een vieze broedplaats van bacteriën is.
Om je gootsteen mooi te laten glimmen, kun je hem schoonmaken met een beetje biotex, warm water en een schuursponsje.

6. Snijplanken:
Gebruik je snijplanken nooit voor meerdere producten na elkaar. Als je eerst vlees snijdt en daarna groente, heb je kans dat er vleesbacteriën op de groente blijft zitten, en dat wil je niet. Was daarom altijd de planken af voor je het opnieuw gebruikt!  Het beste zou zijn om speciale, aparte planken te gebruiken voor vlees, vis en groente.foto-keuken-2

7. Overal waar insecten rondlopen of kruipen:
Lopen er wel eens mieren door jouw keuken, of zit er continu een vlieg op die ene plek? Dan moet je daar erg uitkijken. Deze insecten komen namelijk af op bepaalde geuren en restjes, maar kunnen ook eitjes achterlaten waar je erg ziek van kunt worden. Niet zo fris dus!

Houd je keuken dus goed schoon en voorkom bacteriën!
Succes!

Veel liefs, Shanice.

Pin It on Pinterest

Share This