Regelmatig krijg ik vragen van anderen die verbaasd zijn waar ik steeds de motivatie om te sporten vandaan tover. Normaal gesproken antwoord ik dan met dat ik het sporten heerlijk vind, ik voel me er fijn door. Maar momenteel? Momenteel ben ik niet vooruit te branden (herfstdipje?), ik ga niet met plezier naar de sportschool en lig liever lui op de bank. Het voelt alsof mijn lichaam moe is, maar tegelijkertijd voel ik me schuldig dat ik niet ben geweest. Een heel vervelend gevoel, herkenbaar voor jullie?
Ik heb eens nagedacht over hoe ik mezelf meer kan motiveren om met plezier naar de sportschool te gaan en in deze blog ga ik verder in op verschillende manieren om de motivatie weer te vinden.

Tips die mij helpen bij het (weer) starten:
1. Muziek
Ik vind het heerlijk om muziek op te hebben tijdens het trainen. Ik houd namelijk niet van de suffe sportschool muziek en die stoere-sportschool-praat (lees: hoeveel chicks heb jij gescoord dit weekend?), daarbij kan ik me door middel van muziek echt afzonderen en er voor gaan! Ik draai van alles, maar voornamelijk reggaeton, bubbeling e.d.

2. Train aan de hand van een schema
Ik heb de afgelopen tijd getraind zonder vast schema, ik krabbelde wat voor mezelf op en zag ter plekke wel waar ik zin in had. Dit werkte dus niet voor mij, trainingen weer minder doelgericht en dat is niet de bedoeling. Met een schema weet je welke spiergroep je wanneer doet en welke oefeningen je daarbij gaat doen. Je kunt dus veel sneller en effectiever door je training heen.

3. Spullen van tevoren al klaarzetten
Dit werkt bij mij als een trein. Sportkleding ligt klaar, sporttas en alles erbij staat ook al te wachten. Dit scheelt je én tijd en – ik merk – dat je gemakkelijker weg gaat omdat je jezelf alleen nog maar hoeft om te kleden.

4. Splits je schema
Sommige mensen zijn ruim twee uur bezig in de sportschool en dan daadwerkelijk twee uur trainen. Dit vind ik persoonlijk veel te lang en niet nodig. Bedenk tijdens het maken van je nieuwe schema welke spiergroep je wanneer doet en waar je de focus op legt. Ik train op die manier bijvoorbeeld drie keer benen, maar heb het gesplitst in hamstrings/billen, quads/kuiten en één keer overall legs. Op die manier ben je niet eindeloos bezig met squats, deadlifts, hip thrusts etc , en kun je de focus leggen op een bepaalde spiergroep die dag.

5. Foto’s maken of vetmetingen doen
Dan bedoel ik niet de eeuwige selfies na een pittige workout natuurlijk, maar progressie foto’s. op die manier zie je hoe je lichaam ervoor staat. Weeg jezelf alsjeblieft niet te vaak, een foto of vetmeting zegt zoveel meer! Doe dit het liefst één keer in de zoveel tijd, bijvoorbeeld één keer per maand.

6. Uitdaging
Dit is iets waar ik momenteel zelf tegenaan loop, ik daag mezelf niet meer zoveel uit, daardoor doe ik lang dezelfde oefeningen doe. Saai dus. Ik raad je aan om rond de 6-8 weken een nieuw schema te volgen, zodat je lichaam geprikkeld blijft. Leuk is ook om jezelf uit te dagen en om bijvoorbeeld heel andere oefeningen te doen dan je gewend bent, let er wel op dat je weet wat je doet!
Veel succes!

Liefs, Tamara

Pin It on Pinterest

Share This