In dit artikel ga ik je meer vertellen over natuurlijk en biologisch eten. Je leest vooral wat de voordelen en kenmerken zijn van biologisch eten.

Waarom biologisch eten?
– Geen schadelijke bestrijdingsmiddelen
– Gebruik pesticiden en milieu
– Géén genetische manipulatie
– Veel meer belangrijke voedingsstoffen
– Biologische producten zijn lekkerder

Geen schadelijke bestrijdingsmiddelen:
In biologische producten worden geen chemische pesticiden gebruikt bij de productie, het is onbespoten. Dat betekent dat je de schil van appels en aardappels kunt opeten.
In de biologische landbouw worden alleen natuurlijke bestrijdingsmethoden gebruikt. Bijvoorbeeld door bepaalde insecten in te zetten in de strijd tegen ongewenste ziekteverwekkers in het gewas.

Gebruik pesticiden en milieu:
Het ontbreken van pesticiden is niet alleen belangrijk voor ons als consument, maar ook voor het milieu in het algemeen. De pesticiden worden niet alleen door de groenten en fruit opgenomen, uiteindelijk door het menselijk lichaam, maar ook door de grond, dus door de natuur zelf. Het grondwater wordt door de pesticiden onnodig vervuild, wat extra kosten met zich meebrengt waardoor de bestrijdingsmiddelen nog meer problemen veroorzaken.
Natuurlijke plantengroei krijgt niet meer de kans om zich te ontwikkelen doordat er op hele grote schaal maar één gewas mogelijk gemaakt wordt op dat specifieke stuk grond. De grond wordt uitgeput waardoor er steeds minder mineralen in de grond aanwezig zullen zijn, mineralen die normaal door de planten opgenomen worden. Dezelfde mineralen die je dus ook in je fruit en groente tegen hoort te komen. Pesticiden landbouw leidt tot milieuvervuiling en kanker.

Géén genetische manipulatie:
Bepaalde gewassen worden tegenwoordig dusdanig gemanipuleerd dat ze zelfs bestrijdingsmiddelen nodig hebben om in ieder geval te kunnen groeien.
Eén van de grotere en meest bekende fabrikant van bestrijdingsmiddelen is Monsanto. In de begintijd beweerde Monsanto dat de bestrijdingsmiddelen goed waren voor de gewassen, omdat deze extra vitamines en mineralen aan het gewas toe zouden voegen. Dit is natuurlijk onzin.
Roundupgewassen. Deze naam komt van het meest bekende product uit de Monsanto-fabriek: RoundUp, een zeer agressief bestrijdingsmiddel tegen onkruid. Dit product wordt onder andere gebruikt bij de ontbossing van onder andere het Amazonegebied. Gigantische delen worden dan ontbost en bespoten met RoundUp, waarna de grond geschikt is voor het verbouwen van (genetisch aangepaste) soja.

Veel meer belangrijke voedingsstoffen:
Door het gebruik van pesticiden in de reguliere landbouw, is de voedingswaarde van bijv; het groente en fruit in de afgelopen tientallen jaren flink gezakt.
Als je de schil van biologisch fruit opeet, gooi je minder van het fruit weg. In en vlak onder de schil zitten de meeste voedingsstoffen. Dat je biologisch fruit met schillen kunt opeten zorgt ervoor dat je meer vitaminen, mineralen, fytonutriënten en aminozuren binnen krijgt. Het mag dan wel iets duurder zijn maar dit prijsverschil wordt enigszins verminderd doordat je de schil niet weggooit waardoor 10% meer van het fruit gegeten wordt.

Biologische producten zijn lekkerder:
Biologisch eten is gewoon lekkerder.
Proef bijvoorbeeld eens het verschil tussen een banaan uit de supermarkt en een biologische banaan bij de groenteboer. Je zult merken dat hier veel meer smaak aan zit en dat het lekkerder is.

Keurmerk:
Biologische producten moeten aan het Nederlandse en Europese keurmerk SKAL voldoen. Dit keurmerk mag alleen gebruikt worden als het product gecontroleerd is door de stichting SKAL.
Het logo staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd.

Kenmerken:
● Producten moeten voor minimaal 95% uit echte biologische ingrediënten bestaan.
● Het moet duidelijk zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen.
● Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
● Er is geen kunstmest gebruikt.
● Bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn.

Ik hoop dat je nu meer te weten bent gekomen over natuurlijk en biologisch eten.
Het is gezonder, er zit meer smaak aan en is beter voor het milieu!

biologisch-eten

Liefs, Shanice

Volg mij ook op Instagram, klik HIER voor mijn pagina!

Pin It on Pinterest

Share This