Vrijdag 8 december was het zover: Het Spoorwegmuseum te Utrecht was omgetoverd tot een waar Kerst-walhalla! Het Allerhande Kerstfestival opende haar deuren en met het team van Lovers of food mochten wij als één van de eerste een kijkje nemen op het festivalterrein. Bij het persontbijt en de officiële opening waren wij natuurlijk ook aanwezig, na het welkomstwoord van Wouter Kolk, algemeen directeur Albert Heijn startte het 3-daagse culinaire evenement. Benieuwd naar wat wij allemaal beleefd hebben? Lees dan snel verder!

Allereerst was het een bijzonder tafereel om mee te maken, dat er net vandaag, flink winters weer naar beneden kwam! Hoewel dit voor menig festivalgangers een ramp had kunnen zijn, leek de organisatie hier zo vlekkeloos verlopen te zijn, dat niemand hier hinder van had. Het festival werd feestelijk geopend door een koor wat bestond uit zowel jonge als ouderen mensen, deze stonden midden in het publiek verspreid en begonnen één voor één te zingen. Door één van de maar liefst 430 busritten die deze dagen zijn ingezet, kon er kosteloos vanaf het station meegereden worden naar de het festivalterrein. Deze bussen reden af- en aan, en ook voor de terugweg kon er gewoon weer ingestapt worden om veilig afgezet te worden bij het station, of bij je auto! Er zijn maar liefst 33.000 bezoekers aanwezig geweest op het festival afgelopen weekend.

Foto: Jorrit Lousberg

De sfeer werd meteen bij de entree ook al erg feestelijk. De muziek en decoratie waren zacht gezegd erg goed verzorgd en geheel in het Kerst thema uiteraard. Op de foto met de Kerstman of even opwarmen buiten bij een van de vuurkorven, maakte ons direct al enthousiast. Het spoorwegmuseum zelf leende zich daarnaast perfect, als het aankwam op de winterse styling. Nee, ook hier waren zeker geen kosten bespaard: de foodstands & decoratie zagen er allen prachtig uit! En er werden zelfs diverse workshops door onder andere: Menno de Koing, Luc Kusters en Alain Caron.

Maar wat mag er uiteraard niet ontbreken op een Culinair Kerstfestival?! Toch inderdaad ook de heerlijke proeverijen! Na menig foodfestival bezocht te hebben, konden wij niet anders dan meegeven, dat dit hier ontzettend goed geregeld was. De Allerhande verzorgde menig Kerstdiner-waardige hapjes, welke kakelvers, ter plekken werden bereid. Zo’n beetje overal kon men heerlijk van de luxe bites genieten en voor het eigen kerstdiner, inspiratie op doen en natuurlijk het recept mee naar huis nemen. Stukjes varkensrollade overgoten met een pruimensaus, vers gerookte zalm of een van de verwarmende soepjes. Boterzachte of harde kazen buiten en zelfs een heel plein waar een winter BBQ gaande was! Ondertussen nippend van een van de vele te proeven wijnen, werden er live optredens verzorgd, door onder andere fifties trio ‘Little Jade’. Met swingende kerstmuziek op de achtergrond, liepen wij verder om van de hoofdgerechten, door naar een van de laatste delen van het terrein te gaan.

Voor de dessert liefhebbers was er al evenveel georganiseerd namelijk: zeg maar gerust een hele area vol met lekkers! Sfeervol opgezet alsof je door een kerststal liep, belandden wij eerst bij de koffie-proeverij, van Perla. Vanaf daar waren het luxe toetjes & alle soorten chocola, en zelfs Nutella-stand met hemelse versnaperingen. Onder andere Tony Chocolonely, Johnny Doodle en Godiva kon je hier vinden, waar je bij de laatste zelfs een persoonlijke kerstboodschap kon laten signeren. Warme chocomel (met mini marshmallows!) werd overigens ook veel uitgedeeld, wat het winterse sfeertje, alleen maar versterkte.

Niemand hoefde op dit festival dus ook maar iets te kort te komen: wat een overdaad, wat een luxe! Voor ontbijt, lunch, borrel en zeker dus ook avondeten -kun je hier ontzettend veel inspiratie op doen. Wie na een bezoek op dit festival, nog niet in de Kerststemming is, moet haast wel ‘immuun’ zijn!
Voldaan, en met rijkelijk gevulde buikjes, keerde wij als team in ieder geval weer terug richting huis. Volgend jaar weer?! Wat ons betreft een dikke JA! De komende week zullen wij uiteraard Kerstmenu’s samenstellen aan de hand van de inspiratie die wij hebben opgedaan tijdens het festival maar je kunt uiteraard ook alvast een kijkje nemen op de website van Albert Heijn.

A very #AppieChristmas gewenst & de feestelijke groetjes van team Lovers of food.

Pin It on Pinterest

Share This