In een eerder blog vermeldde ik al kort dat ik een tarwe-allergie heb, in dit blog zal ik uitleggen wat het verschil is van een tarwe-allergie en coeliakie. Ook vertel ik je mijn ervaringen met tarwe producten.
Rond mijn 17e kreeg ik vanuit het niets op mijn linkeronderam een rood jeukend plekje. Ik dacht dit komt vast door de kou, stress of misschien wel gewoon een droog plekje. Helaas trok dit plekje niet weg en werd het met de dag erger. Op een gegeven moment was het zo heftig dat het zelfs in mijn aangezicht en op mijn handen zat. Ik merkte dat de mensen om mij heen steeds meer met een ‘vieze’ blik keken en zij mij zelfs niet eens meer een hand durfden te geven.
Helaas was het op zijn ergst in de winter waardoor je veel kleding aan hebt terwijl ik het liefst zonder kleding liep omdat het schuren van kleding pijn en nog meer jeuk veroorzaakte.
Tijdens deze periode ben ik tientallen keren bij de huisarts geweest en kreeg ik verschillende (hormoon)zalfjes. Dit hielp om de meeste jeuk en open wondjes weg te krijgen maar het kwam altijd weer terug. Ook heb ik veel allergie testen gedaan en bij dermatologen geweest om uit te zoeken waar ik nou zo’n reactie op kreeg. Hier kwamen de meest rare dingen uit, ik zou allergisch zijn voor sla, alle kool soorten, enchinea force en nog veel meer dingen.
Uiteraard ben ik die dingen gaan vermijden maar het werd in plaats van minder alleen maar erger.
In 2012 heb ik een jaar op Curaçao gewoond en mijn eczeem verdween als sneeuw voor de zon. Ik dacht dat dat kwam door de warmte en de zoute zee. Heerlijk om weer eens jeuk vrij te zijn!
Zodra ik weer in Nederland ging wonen, had ik binnen 2 weken wéér een eczeem plek op mijn been en begon het riedeltje weer opnieuw. Op dat moment liet mijn moeder mij kennis maken met het “bloedgroepdieet”. Hier volg je een dieet dat aansluit op je eigen bloedgroep. In dit dieet stond als eerste dat ik tarwe producten moest vermijden, dit ben ik direct gaan doen en ja hoor, de eczeem verdween!!
Sindsdien merk ik als ik (teveel) tarweproducten heb gegeten ik direct “last” krijg.
Opgezette buik, winderigheid, jeuk op vooral mijn hoofdhuid en daarna op mijn rug, en een verstopte neus zijn een aantal symptomen die direct opspelen en niet te vergeten de eczeemplekjes die zich weer laten zien (vooral voelen).
Maar wat is nou het verschil tussen een allergie en coeliakie? Ik probeer het zo simpel mogelijk uit te leggen.
Gluten zijn een groep van eiwitten die in granen zitten maar vooral in tarwe. Spelt, haver en rogge zijn ook graansoorten die veel gluten bevatten.
Gluten zijn de eiwitten in tarwe (en andere verwante granen) die verantwoordelijk zijn voor de stevigheid in het deeg. Zonder gluten heeft het brood geen structuur en zal het brood niet kunnen rijzen/gisten.
Normaal gesproken kan het lichaam deze gluten gewoon afbreken in het lichaam zonder enige reactie.
Bij coeliakie zorgen alle gluten voor een beschadiging in de dunne darm, wat verschillende symptomen geeft zoals ‘vage’ buikklachten en vermoeidheid tot ernstige ondervoeding. Niet alleen de gluten van tarweproducten maar van alle soorten gluten. Mensen met coeliakie kunnen zelfs van een broodkruimel al ziek worden en moeten ook oppassen met voeding waarbij eventueel kruisbesmetting heeft kunnen plaats vinden.
Bij een tarwe-allergie krijg je dus de klachten die ik omschreef; jeuk, loopneus of juist een dichte neus, vermoeidheid etc. bij het nemen van tarwe (spelt)producten.
Dit is de beknopte uitleg van het verschil van een tarwe-allergie en coeliakie.
Sinds ik weet dat ik vrijwel direct reageer op tarwe producten weet ik goed hoe ik hiermee om moet gaan. En ja ik eet nog steeds af en toe tarwe producten maar wel met voorbedachte rade waardoor ik weet dat ik een reactie ga krijgen en dit goed onder controle kan houden. Uiteraard is ieder mens en lichaam verschillend waardoor de klachten kunnen variëren. Twijfel je? Ga dan sowieso naar je huisarts!
Jij bent de enige die kan voelen wat jouw lichaam aangeeft en luister hier dan ook naar!
Zelfs wanneer je lichaam niet helemaal doet wat het moet doen, is het een onwijs groot mooi bijzonder en soms onbegrijpbaar ‘iets’ waar je heel erg trots op mag zijn!
Tot volgende week,
Liefs Angela 

Pin It on Pinterest

Share This