Alweer even geleden was ik met een vriendin koffie wezen drinken, bij de Bagels & Beans. Gezellig aan het bijkletsen viel mijn oog op de menukaart, welke vol stond met allerlei nieuwe creaties. Ikzelf was al in geen tijden bij de Bagels & Beans geweest, en ben altijd geïnteresseerd in nog niet eerder geproefde, smaken en combinaties. Nieuw op de kaart zijn bijvoorbeeld de ‘Hartige Happy Hapjes’, welke onder meer groente- en champignonballetjes bevatten. Qua drankjes vielen de ‘Mushroom coffee’ & ‘Geisha slow coffee’ op, maar het meest spectaculaire was toch echter wel het beleg, van één bepaalde bagel.. Ik bleef even langer staren, maar las het toch echt goed; de Bagels & Beans heeft sinds kort, een heuse ‘Bug Bagel’ op het menu staan!

Een aantal weken verder zouden de betreffende vriendin en ik weer afspreken, en dit keer samen lunchen. Gedreven door mijn nieuwsgierigheid, was ik stiekem toch wel erg benieuwd geraakt, naar dat insecten broodje!;) Om heel eerlijk te zijn, had ik een soort vega-burger op een bagel verwacht. Even terug heb ik nog een documentaire over de introductie van insecten in de Westerse keuken gezien, en de burgers die daar als product getoond werden (met vaak nog geen 13% insecten) kun je tegenwoordig gewoon bij de Jumbo vinden! Dat dit broodje echter even anders uitpakte, maakte de uitdaging ietsje groter!

Wat ik dan wél geserveerd kreeg, sloot opzich goed aan bij de huidige Halloween-periode! De bagel was belegd met avocado, zongedroogde tomaatjes en een zuivelspread naar keuze, maar een vega-achtige burger, was ver te zoeken! De gedroogde krekels & meelwormen lagen bóvenop het overige beleg, en de sprinkhaan ernaast leek ons zachtgezegd uitdagend aan te kijken! Dit was wel even ‘andere koek’! Maar eenmaal besteld, ging ik natuurlijk niet terugkrabbelen.

Ik moet toegeven, dat de bugs me echt álles meevielen! Hoewel ik ook van nature geen ‘zwakke maag’ heb, had ik van te voren al wel bepaalde verwachtingen. De insecten die in de media getoond werden, zouden vooral naar gefrituurde, ziltige hapjes smaken. Hoewel ik zelf het zout dan vond ontbreken, was het ook echt niet meer dan ‘dat’. De beestjes zijn zó klein en zo neutraal qua smaak, dat het vooral over mind-set gaat, qua beleving. De structuur van grotere (zo ook de verorberde sprinkhaan!) is wellicht wat wennen, maar ‘heftig’, is toch niet eens in mij opgekomen.

De bagel zelfs, die mijn vriendin en ik beide bestelde, was overigens ook een van hun nieuwe opties. De ‘Prana’ bagel had een behoorlijke omschrijving, zou een zeer laag glutengehalte bevatten, was vegan én koolhydraatarm. Verder is hij gemaakt van kokos- en suikerbietvezels, ei, lijn- en chiazaadjes en specerijen. De smaak zou vrij neutraal zijn, en dit paste opzich prima bij mijn gekozen, ‘speciale’ beleg. Als zuivelspread heb ik me ten slotte ook een nieuwe variant laten adviseren. Opdat ook dát nog maar even geproefd kon worden en de smaak me zeker lekker leek. Dit was de ‘Vegan rode paprika spread’ met zoete aardappel -maar als je mij verteld had dat het aolï was, had ik het zeker ook geloofd!

Dat de Bagels & Beans als invloedrijke food-keten überhaupt dit soort opties op hun menukaart introduceert, vind ik een erg positieve ontwikkeling. Zoals zij hier zelf ook over zeggen; “sluiten ze goed aan, op de alternatieve kansen voor eiwitbronnen in de wereld”. Een hele mond vol wellicht, maar er zijn dan ook maarliefst 1900 verschillende eetbare soorten insecten te vinden! Gedroogd, gefrituurd, gebakken of geroosterd –de opties zijn eindeloos en de beestjes zijn vele malen minder schadelijk voor het milieu. De kweek ervan vraagt om veel minder water en ruimte, ten opzichte van dieren. Ze vermenigvuldigen ze zich snel en is ook is bijna twee keer zoveel, van het beestje te gebruiken! In een groot deel van de wereld gaan ze ons dan ook al voor en is het niet meer dan normaal ze te verorberen.

Durf jij het ook aan? Laat het ons vooral weten indien je de stap hebt gezet!
Veel griezelige groetjes & een fijne Halloween vast!

Anne

P.S. Aangezien ik hier zelf ook pas achteraf over las, wil ik toch even een kleine waarschuwing meegeven. Ikzelf heb toevallig wisselende ervaringen met gamba’s, maar voor iedereen die een serieuze schaal- of schelpdierenallergie heeft: insecten kunnen dezelfde klachten veroorzaken!

P.P.S. Het bedrijf achter de levering van de beestjes is trouwens DeliBugs, en via hun website kun je nog veel meer informatie vinden. De Prana bagel is een initiatief van Pascale Marijnissen, de oprichtster van de ‘La Diosa FeelGood Company’. Voor velen met diverse allergieën, maakt zij het (weer) mogelijk om brood te kunnen eten. Mocht jij hier zelf ook last van hebben, neem dan vooral op haar site eens een kijkje voor de mogelijkheden!

Pin It on Pinterest

Share This