In de sportschool heb ik eigenlijk altijd een schriftje bij me. Mensen grappen weleens dat het mijn dagboek is, maar inderdaad, ik schrijf wel iedere keer op welke oefeningen ik doe, hoeveel sets en hoeveel herhalingen. Niet dat ik mijn oefeningen niet uit mijn hoofd ken, maar ik vind het prettig om het op te schrijven.

Door het bij te houden, weet ik namelijk precies of ik vooruit ga, blijf hangen en ik kan precies zien dat ik een keer een minder goede dag heb. Ik heb daarbij het gevoel dat ik gericht train en niet ‘zomaar wat uitspook.’ No offense naar de sporters die dat wel doen, dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten.

Ik heb ook een periode gehad dat ik het schriftje niet meenam en ‘gewoon’ trainde. Natuurlijk is dat ook prima, maar voor mij werkt dat niet. Ik train vijf keer per week en doe iedere keer iets anders, ik onthoud dat simpelweg gewoon niet. Om een voorbeeld te noemen: ik squat twee tot drie keer per week, één keer heel zwaar en veel rust en de andere keer licht(er) met minder rust. Ook het aantal herhalingen verscheelt bij deze dagen, ofwel ik heb geen zin om dat te onthouden. Een kijkje in je schrift en klaar ben je!

 

Is het echt zo belangrijk om je training bij te houden?

Of het wetenschappelijk bewezen, geen idee. Ik vind het in ieder geval belangrijk. Ik zie vaak mensen maar ‘wat doen’ in de sportschool. Of mensen die eeuwig een bepaald gewicht blijven doen met 4 x 12-15 herhalingen bijvoorbeeld. Als je je lichaam bij wilt houden en krachttraining ziet als ‘leuk’,  dan is dat prima. Wil je echt vooruitgang, dan raad ik je aan je progressie bij te houden. Dit kun je prima zelf doen, zoals ik ook doe: in een schrift.

Je hebt er ook apps en allerlei handigheidjes voor online, die gebruik ik zelf niet (het lijkt me ook niet handig, want dan heb je of je telefoon nodig tijdens het trainen of je moet het later nog in je app zetten).

Doordat je je progressie ziet, weet je ook direct of je vooruit bent gegaan en kun je op basis van die gegevens je nieuwe trainingsschema vormgeven.

Het is natuurlijk niet zo handig als je ‘maar wat doet’ en het wel bijhoudt; ik bedoel daarmee, dat je niet bijvoorbeeld een keer gaat deadliften (want dat lijkt je zo leuk), en daarmee 3 x 8 herhalingen doet en vervolgens drie weken lang niet meer deadlift en teleurgesteld bent dat je niet vooruit bent gegaan. Een goed trainingsschema gaat samen met het bijhouden van je trainingsprogressie.

Hopelijk heb je iets aan deze blog! Mocht je vragen hebben, stel ze gerust hieronder, of laat een berichtje achter op mijn Instagram account!

Geschreven door Tamara.

Pin It on Pinterest

Share This