Alweer een tijdje terug, fietste ik bij toeval langs Pikoteo in Amsterdam. De interessante look vanaf de buitenkant, is sindsdien iets geweest waar ik nieuwsgierig naar bleef. Aangezien ik hier niet in de buurt woon dacht ik er simpelweg even niet aan. Tot afgelopen week, toen mijn gezelschap en ik hier met zijn zessen zijn wezen eten.

De naam Pikoteo is afgeleid, van het Spaanse werkwoord ‘pikotear’. Dit betekent letterlijk knabbelen, oftewel ‘het eten van kleine hapjes op een informele manier’. Dit is dan ook precies wat je in dit restaurant kunt verwachten; het delen van allerlei kleinere gerechtjes, voornamelijk gericht op de Zuid-Amerikaanse keuken.
Is de menu kaart dan niet gewoon vergelijkbaar, met iedere willekeurige tapas tent? Nee! Dát dan weer absoluut niet. Wij keken stuk voor stuk onze ogen uit, alleen al bij het zien van deze ‘modernere’ vorm van tapas!

De gerechtjes die wij bestelden, hebben we min of meer allemaal gedeeld. Ze varieerde van vlees en vis tot vegetarisch, dus voor iedere eter ook genoeg keuze. Niet alleen oogde ze vaak anders dan je van een gemiddeld Spaans tapas restaurantje gewend bent, onze smaakpapillen werden ook enorm verwend!

Neem bijvoorbeeld de ‘Johnny Bravas’. Het zou bijna beledigend zijn als je déze exemplaartjes zou vergelijken met de bekende ‘Patatas bravas’. De hier ronde kleine gebakken aardappeltjes, werden geserveerd met ‘Johnny’s geheime’, ietwat spicy saus. Dit zag er niet alleen ontzettend leuk uit, ieder hapje smaakte ook érg goed.

Om nog maar even door te gaan op de culinaire bijzonderheden van deze avond; de Botanische salade was al even zo verrassend! Deze werd geserveerd met een groene bol sorbet ijs, welke bestond uit selderij! Ondanks dat ik écht geen selderij lust, kon ook ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Dit moest natuurlijk even geproefd worden en wij vonden dit in ieder geval allemaal een erg vernieuwende manier, van groenten serveren!

De Spaanse aardappel tortilla met truffel, smaakte ook erg goed. En de ‘bakjes’ op Romaine sla geserveerde Ceasar salade, waren al net zulke traktaties. Het boterzachte schuim van Parmezaan, maakte deze bites helemaal af! En dat terwijl ikzelf eigenlijk echt geen Parmezaanse kaas liefhebber ben.

Ik kan nog wel uren door typen, over alle lekkere smaakcombinaties die wij deze avond geserveerd hebben gekregen. Echter zal ik me inhouden, en jullie vooral aanmoedigen dezeplek snel eens te bezoeken! Afsluitend qua eten, wil ik dan alleen nog even onze lof over de desserts uitspreken. De ‘Szechuan-peper Pannacotta’ en het ‘Chocolade taartje met heuze bol Pindakaas ijs’ vonden wij natuurlijk erg spannend klinken. Niet alleen zagen deze nagerechtjes er weer prachtig uit, ook hebben wij zelden zulke lekkere toetjes gehad!

Alles wat wij hier bestelde, kwam nét even anders dan we verwachtten op onze bordjes terecht. De verrassende smaakcombinaties en bereidingswijzen, staan garant voor een avond ‘High-cuisine’. Met zoveel lekkers op de kaart en daarnaast zo’n inspirerend interieur, is ook dit restaurant er één, die wij niet snel zullen vergeten. In goedkope tapas zaken, zal je mij echt niet snel meer vinden.. Pikoteo is ‘the place to be’, waar je moet zijn voor de zeer
hoogwaardige variant!;)

Liefs,
Anne

Pikoteo Taberna
Houtmankade 9
1013MP Amsterdam

Pin It on Pinterest

Share This