Helemaal in de herfst-sfeer, ben ik laatst drie taarten voor mijn moeder gaan bakken. Voor haar verjaardag mocht ik de varianten zelf bedenken, en een Worteltaart had ik al in geen tijden meer gemaakt. Passend bij deze periode van het jaar, leek dit me een uitstekende keuze. En ‘Oehh, wat rook de keuken heerlijk!’ -toen de kaneel-achtige geuren, de oven uit kwamen!

Ikzelf heb nog flink gestoeid wegens mijn keukenapparatuur.. Dit had ik natuurlijk echt wel even moeten checken van te voren, maar we bleken zowaar nergens een rasp in huis te hebben! Daar kwam mijn krachtige blender gelukkig wederom ‘To the rescue!’ Weliswaar raad ik je toch echt gewoon aan, voor de makkelijkere manier te gaan, en wel degelijk die ouderwetse rasp in te zetten!

Voeg vooral toe wat jij lekker vind, zoals ik qua opties steeds aangeef in het recept. Ik heb hieraan in plaats van twee eieren, nog één exemplaar toegevoegd en de temperatuur van de oven, wat verhoogd. Ikzelf had sowieso geen 150ºC optie, maar mijn Carrot Cake had zeker ook wat ‘gaarder’ gemogen. Daarnaast was mijn versie, niet zo luchtig als ik van te voren hoopte –vandaar het derde ei. Je kunt deze zeker ook weglaten voor een compactere cake –de keuze is ook hier, helemaal aan jou!

Wat heb je nodig?
140 ml zonnebloem- of kokosolie
3 eieren
200 gram bloem
1 tl. bakpoeder
1 tl. kaneel en/of speculaaskruiden
250 gram lichte of bruine basterdsuiker
300 gram wortels
±95 gram hazelnoten/walnoten of pecannoten
*Optioneel 1 sinaasappel
Voor de topping:
50 gram poedersuiker
185 gram roomkaas (naturel of light)
2 el. sinaasappelsap OF lauw/warm water
Klein handje ongezouten noten
*Optioneel vanille extract

En verder:
Rasp
Keukenmachine/krachtige blender
Bakvorm/ovenschaal
Beslagkom
Oven
Mixer

Hoe ga je te werk?
Ik houd hier zelf niet van, dus heb de sinaasappel in mijn cake weggelaten. Indien jij hier wel van houdt, rasp dan allereerst de schil van één stuk af en pers het sap van de vrucht uit. Maal de noten in een keukenmachine fijn, en voeg bij de sinaasappel. Doe hier de kaneel, olie, basterdsuiker en eieren bij. Als je van een kruidige(re) cake houdt, kun je net als ik op dit moment, ook wat speculaas/koekkruiden toevoegen. Mix alles samen, in de beslagkom tot een luchtig geheel.

Verwarm de oven voor op 160ºC en vet de bakvorm in. Schep vervolgens voorzichtig, de bloem en de bakpoeder door het mengsel. Rasp hierna de wortels en voeg ook deze er aan toe. Schep of mix het geheel nog even goed door, en verdeel het beslag dan in de bakvorm.

Bak de cake ± 1 uur in de oven, en controleer rond de 50 minuten of de cake al gaar is. Als je voorzichtig de oven opent, en een satéprikker in de cake steekt, zou deze er in dat geval ‘schoon’ uit moeten komen. Kleeft er nog wat beslag aan, verleng de baktijd dan minimaal tot het ingestelde uur om is.
Laat de cake hierna nog een half uur afkoelen, in de uitgezette oven. Dit doe je om instorten te voorkomen, waarna je hem op kamertemperatuur verder kan laten koelen.

Voor de topping meng je de roomkaas met de poedersuiker, en voor de zoetekauwen onder ons voeg je nog wat vanille-extract toe. Doe hier óf 2 el lauw-warm water bij, óf 2 el sinaasappelsap. Meng dit in een kleine kom, met een vork of mixer tot glazuur.
Als je cake minimaal 1 uur buiten de oven heeft gestaan, kun je het mengsel erover uitspreiden. Garneer naar wens met een handjevol grof gemaalde nootjes, en laat het glazuur uitharden. Dit doe je door de cake minimaal 1 uur in de koelkast te plaatsen, waarna hij ‘Ready to serve is!’.

Geniet van de Carrot cake, met een lekkere Latte of Chai-tea!
Veel herfstige groetjes,

Anne van Kleef

Pin It on Pinterest

Share This