Met de herfstachtige weersomstandigheden, is dit natuurlijk dé periode, om maar lekker warm binnen te blijven! En hoe kun je je tijd dan toch leuk doorbrengen? Door het bakken van heerlijke taarten uiteraard!;)
Dit recept is er een die perfect bij deze tijd van het jaar aansluit. Je kunt er qua toppingen vele kanten mee op, en ik heb dit exemplaar dan ook al vaak gemaakt.
Ik geef qua benodigdheden eerst de ingrediënten voor deze versie aan. Onderaan vindt je daarnaast nog wat tips ter variatie.
Who doesn’t like chocolate right? Bij deze het recept!

Wat heb je nodig? 
-250 gr. Roomboter (of kokosolie)
-250 gr. Pure chocolade (± 72% cacao)
-6 eieren
-1,5 eetlepel Bloem
-300 gr. Suiker
-1 zakje vanillesuiker
-± 75 gr. Gemengde ongezouten noten

Voor de topping:
-2 soorten zoete spreads
(Ik gebruikte kokos en witte chocolade-amandel pasta)
-Kokosschaafsel of flakes
-Klein handje noten

En verder:
-Bakvorm/ovenschaal
-1 grote & 1 kleine pan
-Houten lepel of siliconen spatel
-Beslagkom
-Oven

Hoe ga je te werk?
Het originele recept gaf aan, de oven voor te verwarmen op 190 graden. Ikzelf heb echter alleen de 180&200 optie –en kies dan vaak voor de wat lagere temperatuur. Met een iets langere baktijd, voorkom je dan in ieder geval aanbranden, maar houdt tegen het einde aan, dit vooral in de gaten.
Je kunt de grote pan van de twee, met ruim water op het vuur zetten voor de volgende stap. Een waterkoker gebruiken gaat uiteraard sneller -we gaan in ieder geval ‘Au bain-marie-en’!
Dit wil zeggen dat je het kleinere pannetje in de grotere zet, al ‘drijvend’ op het hete water. Als je op deze manier chocolade smelt, heb je het proces wat meer in de hand, als je het vuur niet te hoog zet. Let daarbij wel op dat er geen water bij het chocolademengsel komt, anders kan de boel alsnog gaan schiften!
Voeg in ieder geval de in blokjes gesneden boter (of kokosolie), met de chocoladerepen in stukjes, in het kleine pannetje samen. Laat dit rustig smelten, en roer met een houten lepel (of andere geschikte spatel), regelmatig door.Als dit een egaal mengsel is geworden zet je het vuur uit en giet je de inhoud van het pannetje, over in een beslagkom. Doe de suiker hierbij, en laat hierna zo’n 10 minuten afkoelen.
In deze tijd, kun je perfect de noten (grof) vermalen. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen deze helemaal weg te laten –of zoals ik, slechts de helft van de taart hiermee te vullen. In grotere gezelschappen kunnen mensen zo altijd zelf nog kiezen, maar houden we daarnaast ook rekening, met degene die eventueel een notenallergie hebben!
Als je zoals ik voor de helft van de taart kiest, heb je waarschijnlijk wel wat, aan de nu volgende tip! Wanneer de taart uit de oven komt, kun je vaak namelijk niet meer zien, in welk deel nu de nootjes zitten. Door bewust een strookje (of grote druppel), van het beslag aan één zijde te draperen, heb je dit probleem opgelost! Zie ter voorbeeld ook de foto’s –ik vond het in ieder geval wel een handig trucje.Terug naar de nootjes, kun je deze zo fijnmalen als je zelf wilt. Met een scherp mes hak je ze in stukjes of zoals ik deed, door ze onder een zwaar object (mok of glazen pot oid) te ‘verpulveren’. Laat de nootjes even liggen en ga verder met het inmiddels afgekoelde mengsel.
Roer hier nu één voor één de eieren door, en voeg daarnaast de bloem toe. Schep het geheel in een ingevette bakvorm en verdeel het notenmengsel over één helft. Op het laatste moment kun je nu dus wat beslag aan dié kant draperen, voor je de bakvorm in de oven zet.
Bak de taart in zo’n 25 a 30 minuten, en laat hem hierna eerst even in de oven afkoelen.

Als je taart tot kamer temperatuur is afgekoeld, kun je hem vóór het decoreren, het best in de koelkast verder laten opstijven. Heb je hier geen tijd voor? Zet deze dan na de laatste stap, nog wel even (zeker 15 min) koud weg. De smeersels kunnen zo wat uitharden, je wilt namelijk geen gesmolten drapering hebben!;)
Ik koos ervoor één helft te besmeren met Kokospasta, en de andere helft (waar de nootjes in zaten) met witte Chocolade-amandelspread. Je kunt hier uiteraard alle kanten mee op –pindakaas lijkt mij bijvoorbeeld zelf zeker ook het proberen waard;)!
Als je beide helften besmeerd hebt, schaaf dan het strookje ‘extra beslag’ van de kant met de noten-vulling af. Je weet nu inmiddels waar deze zitten, dus hoeft je daar geen zorgen meer over te maken.
Drapeer ten slotte naar wens, de kokos-kant met wat schaafsel. En druk daarnaast in de choco-amandelpasta, wat halve noten ter garnering.De (afgekoelde) taart in blokjes gesneden, kun je nu direct serveren. Zet de brownies op een mooie schaal, en laat je gasten vooral kiezen tussen de twee heerlijke opties.
Ik zeg Bon apetit! en deel vooral jullie creaties met ons:

Veel liefs&bakplezier,
Anne van Kleef

PS: Zoals ik zei kun je met deze taart, vele kanten op! Het originele recept bevatte bijvoorbeeld helemaal geen noten of spreads, maar een laag glazuur. Deze kun je wit houden met simpelweg gebruik van poedersuiker of zoals onderstaand voorbeeld, voor een gekleurde variant gaan! Mijn roze versie, door het ‘Prinsessenglazuur’ van Dr. Oetker, leent zich uiteraard perfect voor meidenfeestjes of bijvoorbeeld Valentijnsdag! Decoreer de taart hierna vooral nog met wat leuke eetbare glitters, suikerfiguurtjes of ga los met marsepein!
De vulling kun je daarnaast ook zo uitgebreid, of basic houden als je zelf wilt. Als kokosliefhebber kun je bijvoorbeeld kiezen, voor flink wat rasp daarvan. Wat je net als bovenstaand recept, in plaats van de nootjes op het laatste moment toevoegt.

Pin It on Pinterest

Share This