Hieronder lees je wat tips hoe je als basis een gezonde taart kunt bakken.

Je lichaam heeft ook veel meer aan gezonde voedingsstoffen (langzame koolhydraten), in tegenstelling tot de snelle koolhydraten en suikers die mensen naar binnen werken.

Taartbodem: dadels en noten in plaats van deeg:
De meeste taartbodems bestaan uit een deeg waarin gluten en geraffineerde suikers voorkomen. Om je taartbodem glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers te maken, gebruik je medjool dadels en noten. Mix de dadels in een keukenmachine met de noten en druk het ‘deeg’ plat in een springvorm.

Vulling: geweekte noten in plaats van lactose- en suikerrijke room:
Gebruik voor de vulling als basis wat geweekte cashewnoten/gemixte noten. Nadat ze een nachtje in de week hebben gestaan, meng je ze in je keukenmachine met bijvoorbeeld gaar gekookte pompoen, kokoscrème of aardbeien. Dit mengsel breng je met het veganistische, natuurlijke opstijfmiddel agar agar (een waterplantje) aan de kook, waarna je het in de springvorm op de dadel-amandelbodem giet. Even op laten stijven in de koelkast!

Topping: vers fruit of noten!
Heel simpel, maar gezond en lekker: vers fruit of noten! Als noot kun je kiezen voor amandelschilfers en als fruit kun je kiezen voor plakjes aardbeien. De mogelijkheden zijn eindeloos; wat dacht je bijvoorbeeld van plakjes banaan op een amandelpasta-taart?

Hier een voorbeeld van een gezond appeltaart recept!

Deze appeltaart is zonder suiker, tarwe en lactose.

Healthy appeltaart:

Wat heb je nodig?
– sterke blender
– springvorm (24 cm)
– bakpapier

Voor de bodem:
– 150 gram noten
– 2 el kokosolie
– 2 el pindakaas
– 250 gr dadels (zonder pit)

Voor de vulling:
– 600 gr appels
– 75 gr noten (ter garnering)
– 50 gr rozijnen (geweld)
– 1 el kaneel
– 20 ml agavesiroop

gezonde-appeltaart1-1

Hoe ga je te werk?
– Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal indien nodig de pitten uit de dadels. Vet de springvorm in met een beetje kokosolie.

– Maak eerst meel van de noten door het in de blender te malen. Als je die niet hebt, kun je ook 150 gram amandelmeel gebruiken, dat kun je bij veel winkels en supermarkten (of bij Body & Fit) kant en klaar kopen. Je kunt de noten ook gewoon in de keukenmachine doen, dan krijg je een wat grover beslag.

– Heb je een blender/keukenmachine? Meng dan alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine tot je een fijn en kruimelig deeg hebt.

– Wie geen keukenmachine heeft, maakt eerst een puree van de dadels met een staafmixer, door de dadels in kleine stukken te snijden en er 25 ml water aan toe te voegen, niet teveel dan wordt je deeg te nat! Pureer tot je een puree zonder grote klonten hebt. Hak de noten zo fijn mogelijk en meng die door het deeg, net zoals de kokosolie en pindakaas.

– Druk het deeg stevig aan in de springvorm, waar je een bakpapiertje op de bodem hebt gelegd. Duw het ook iets tegen de rand van de springvorm omhoog, zodat je een opstaand randje van een of twee centimeter krijgt.

gezonde-appeltaart2-1

– Maak vervolgens de vulling. Snijd 1 of 2 appels in stukken, die je vervolgens in dunne plakjes snijdt want die gebruik je voor de bovenkant. Snijd de overige appels in zo klein mogelijke blokjes; lekker hakken! Meng de appels met citroensap, kaneel en als je van zoet houdt, ook met agavesiroop.

– Meng ook nu de rozijnen erdoor als je die wilt gebruiken. Verdeel de appelstukjes over de bodem: eerst stort je de kleine stukken over de bodem en druk je ze aan, vervolgens schil je de dunne partjes in een waaier over de appelstukjes. Strooi de noten erover ter garnering en voeg nog een snuf kaneel toe. Zet de taart 25-30 minuten in de oven op 180 graden om zachte, warme stukjes van je appelpartjes te maken.

– Haal de taart uit de oven en laat even afkoelen zodat de bodem wat steviger wordt. Als de taart net uit de oven komt, is de bodem/korst nog wat slap. Hoe langer je hem laat staan, hoe steviger en lekkerder de korst wordt! Maak de taart dus gerust een dag van tevoren.

Veel succes alvast en geniet ervan!

Liefs, Shanice.

Pin It on Pinterest

Share This