Ik vond het tijd voor een receptje en dit keer een Marokkaans gerecht, namelijk de tajine! dsc_0246Waarschijnlijk dacht je bij de foto; ‘wat een prutje!’ Maar dit prutje smaakt super lekker!

Dit recept heb ik gegeten tijdens mijn vakantie in Marokko, en het is echt zo lekker! Ik heb dit recept geprobeerd te onthouden, maar wel mijn eigen variatie erop gemaakt.

Een tajine is een Marokkaanse kookpot, gemaakt van klei of aardewerk. Het eten wordt in de tajine langzaamaan gestoofd, waardoor het heerlijk mals wordt!

Ingrediënten:
500 gram lamsvlees
2 uien fijngesneden of in ringen gesneden
1 a 2 teentjes knoflook
1 theelepel paprikapoeder
Een halve theelepel komijn
Een halve theelepel gemberpoeder
Een halve theelepel saffraanpoeder
Een snufje kaneel
Zout en peper om het op smaak te brengen
Een paar eetlepels olijfolie
200 ml water
250 gram gedroogde pruimen (liefst zonder pit)
Sesamzaadjes
4 eetlepels suiker
Amandelen (hoeveelheid naar eigen keus)
Olie om in te bakken

Aan de slag:
Je begint met het wassen van het vlees. Vervolgens pak je de tajine en doe je de olijfolie, uiringen en alle kruiden erin en je marineert het vlees. Bak het vlees goed bruin en voeg vervolgens 200 ml water toe (doe niet teveel water, dan krijg je een waterig sausje, zorg ervoor dat het eten niet droog kookt, doe er dus water bij indien nodig). Doe de deksel op de tajine en laat dit 1,5 tot 2 uur op zacht vuur koken. Let op: gebruik een vuurverdeler als je kookt! Roer af en toe door met een houten lepel.

Bak de amandelen (zonder velletje) in een pan met olie. Daarna laat je ze uitlekken op keukenpapier.
De pruimen doe je in een pannetje met water, voeg daar suiker en kaneel naar eigen smaak aan toe. Kook dit op hoog vuur, totdat het mengsel dik geworden is.

Als het vlees gaar is, doe je een paar lepels van het pruimenmengsel erbij en je roert dit goed door. Vervolgens verdeel je de pruimen over de tajine, je doet de amandelen en het sesamzaad erop en klaar ben je!

Je kunt er altijd groenten bij eten of als je het echt Marokkaans wil houden: couscous!

Eet smakelijk!

p.s. Dit recept heb ik meerdere keren gegeten in Marokko, natuurlijk zullen de mensen het daar anders maken (wellicht andere kruiden gebruiken), ga er niet vanuit dat dit het recept is!

p.p.s. In dit recept wordt de tajine gebruikt, je kunt ook een braadpan gebruiken, waarin je bijvoorbeeld stoofpotjes maakt.

Liefs, Tamara

Pin It on Pinterest

Share This